Nieuwsbrief nr 5   December 2011

We willen deze nieuwsbrief graag beginnen met jullie allemaal een fijne kersttijd te wensen en een mooi, speels, spannend en wakker 2012.

 
Het heeft even geduurd sinds de laatste nieuwsbrief. Dit wil niet zeggen dat het stil is geweest, integendeel! Door drukte is de nieuwsbrief wat in het gedrang gekomen. Het Word Wakker en Leef! weekend is weer geplanned met een vernieuwd programma, we hebben een paar tips en tools en Marilou heeft haar bijdrage weer geleverd in de vorm van een mooie column. veel leesplezier!  Gert
 
Ook dit jaar sturen we geen kerst- of nieuwjaarskaarten. In plaats daarvan besteden we een overeenkomstig bedrag aan een goed doel: de stichting "Kameroen werkt". Deze stichting  bevordert duurzame economische en sociale ontwikkeling ten behoeve van mensen in Kameroen, en initieert of ondersteunt creatief
ondernemerschap van deelnemers aan projecten. www.kameroenwerkt.nl
 
 
Laatste Nieuws
Deze tijd van het jaar gebruik ik ook om stil te staan bij vragen als wat laat ik volgend jaar los? Waar wil ik mee doorgaan en het meest spannende waar ga ik nieuw aan beginnen?
  • Ik ben inmiddels halverwege in de verdiepingstraining die ik volg bij Weisfelt en Partners. Het wordt nu al duidelijk dat ik hier leer nog effectiever, gerichter en met meer structuur te werken.
  • Het outplacement project via Lee Hecht Harrison bij MSD (oud Organon) aan het afronden. Veel mensen hebben inmiddels weer een andere baan of zijn een nieuwe richting ingeslagen en volgen daarvoor een opleiding.
  • Ik ben net terug als medebegeleider van de winterintensive van het ITIP. Het meest bijzondere daarbij was het werken met mannen en hun persoonlijke kracht.
  • In navolging van de Dromen DVD (zie ook Tips en Tools rubriek) ga ik bij het ITIP deelnemen aan een dromenmiddag met als doel het opstarten van een dromen netwerk; groepjes waarin dromen besproken en geduid worden om zo mensen te begeleiden in het onderzoeken van hun levensvragen.  
 
Word Wakker en Leef!
Ook in het voorjaar van 2012 staat er weer een Word Wakker Weekend gepland en wel van vrijdagmiddag 31 maart tot en met zondag 1 apri. 
Dit weekend staat geheel in het teken van alles wat bij het voorjaar hoort:
Plezier en speelsheid toelaten.
In je kracht komen,
Jezelf laten zien en horen.
We hebben een vernieuwd actief en afwisselend programma. Leren door ervaren staat in het hele weekend garant voor een onvergetelijke ervaring
Bij aanmelding voor 1 februari krijg je een vroegboekkorting. www.wordwakker.com
 
 
Tips en Tools
 - De DVD het Geschenk van je Dromen  www.hetgeschenkvanjedromen.nl te bestellen bij het ITIP
Het ITIP heeft een informatieve en toegankelijke DVD uitgebracht om meer bekendheid te geven aan de waarde van je dromen en sleutels aan te reiken om deze te onthullen. Mijn eigen ervaring is dat dromen vaak op een verrassende wijze inzichten geven over thema's die in mijn dagelijks bestaan spelen. Zelf werk ik in coaching graag met dromen
-Hoe linkedIn nu echt te gebruiken: http://www.hoe-linkedin-nu-echt-gebruiken.com Deze link bied je de gelegenheid om het boek van, Jan Vermeieren. een oud-medecursist, gratis te downloaden. Hij biedt dit boek gratis aan met als doel om het het 1 miljoen keer weg te geven. Ik werk graag mee aan zijn initiatief omdat hij oprecht zijn kennis wil delen en ik LinkedIn een mooi medium vindt om kennis en netwerken te delen. Wij beiden geloven erin dat ontvangen begint met geven.
-101 filmfragmenten, Pike Pluth, Thema
Beelden zeggen vaak meer dan woorden, Dit boekje geeft trainers en coaches een mooie handreiking om beeldmateriaal in te zetten in hun werk. De fragmenten gaan over vooroordelen, misverstanden, communicatiestoringen, onderhandelingen, ironie, ethiek, normen, waarden, conflicten, betrokkenheid, leiderschap en dergelijke. Op LinkedIn is een leuke en actieve discussie groep 101 filmfragmenten met steeds ook weer nieuwe suggesties en leuke You-Tube linkjes.
   
 
Column
Crisis? what crisis?
 
De euro wankelt, banen staan op de tocht, doemdenken viert hoogtij , maar is het echt allemaal zo donker als het lijkt? In het kerstpakket, waarover mijn collega’s fluisteren dat dit het allerlaatste is, vóór de hand definitief op de kerstknip gaat, zit een handbagagekoffertje. Kennelijk worden we ondanks alles nog steeds verondersteld met vakantie te gaan . Niet te ver echter en ook niet te lang, want veel spullen passen er niet in. Maar voor een citytrip of naturistische vakantie best geschikt.  Dus ik ben er blij mee en ben allang weer vergeten dat de chocoladeletter dit jaar iets kleiner uitviel. Het gedicht was magistraal en eigenlijk zegt dat me veel meer.
De crisis doet zich gelden:  mijn favoriete blad, Hollands Diep viel gisteren voor het laatst op de deurmat . Zo jammer- zo’n mooi, oogstrelend, zinnenprikkelend, geestverruimend blad. Brengt te weinig op en verdwijnt daarom.  De andere kant is dat er te veel keus is. En veel is steeds  hetzelfde in een iets andere verpakking.  Misschien is er wel zoiets als een crisis nodig om ons dat te laten inzien. Zo drong laatst opeens tot me door hoe absurd het eigenlijk is dat we bij de supermarkt kunnen kiezen uit tien wasmiddelen en vijftien soorten pasta.  Bizar toch? En wat voegt het toe? Neem eens de proef op de som en ga de dag voor kerst je boodschappen doen bij de AH XL. Bij het zien van de file van volgestouwde karren zakt mij de moed zo in de schoenen dat ik alleen nog maar de drukte wil ontvluchten. Het liefst zou ik gewoon bij de Turkse groetenboer op de hoek een boerenkooltje en een zak eigenheimers gaan halen. Zo. Dat voelt al een stuk beter. Terug naar de essentie.
Waar gaat het werkelijk om? Willen we doorgaan met de op hol geslagen meer-meer-meer cultuur , waarin vooruitgang alleen wordt gezien als vermeerdering, of komt er ruimte voor een andere visie waarin groei ook verdieping mag betekenen en we weer meer naar de kwaliteit van ons leven en ons werk gaan kijken. Een crisis betekent immers ook het vastlopen van iets dat niet meer werkt en dat vraagt om verandering.  Het vraagt er om dat we de schouders er onder zetten en onze krachten bundelen en onze aandacht en energie richten op wat echt belangrijk is. Als we dat doen kunnen er soms prachtige nieuwe dingen ontstaan. Dan maken we echt een overstap van overdaad naar weldaad, van ieder voor zich naar samen delen. 
 
Gisteren in het witte kerkje in Ubbergen was het er opeens. De klanken van een prachtige dwarsfluit, bezielde veelkleurige schilderijen, aanrakende teksten en de verbondenheid van een groep mensen die op een zaterdagmiddag de boel de boel konden laten, om  in een sfeer van echtheid en saamhorigheid even stil te staan bij wat er echt toe doet: het leven, de liefde, sterven, geboren worden en alles wat daarin mag bestaan en ervaren kan worden. Het is bijna kerstmis en ik steek een kaars aan met de wens dat we er in mogen slagen in de crisis niet alleen de schaarste te voelen maar ook open te staan voor de mogelijkheden die er in besloten liggen.
 
Marilou
 
Verkade Coaching & Advies, Veldhoven, 0644094511 www.verkadecoaching.nl

Powered by YMLP.com